Άννα Χρυσογέλου-Κατσή

Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας

achrysso@phil.uoa.gr

Τμήμα Φιλολογίας, Τομέας Νεοελληνικής Φιλολογίας
ΕΚΠΑ, Πανεπιστημιόπολη, Ζωγράφου
157 84 Αθήνα
Τηλ.: +30-210- 7277850 (Κυψέλη 829)
     
purple_line
 

Η Άννα Χρυσογέλου-Κατσή είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στον Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πτυχιούχος του Φιλολογικού τμήματος (1972) και του τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας (1980) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεταπτυχιακές σπουδές στη Βιέννη (1977-78) και στην Konstanz (Γερμανία), με υποτροφία DAAD, (1985-86).

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από τα λογοτεχνικά ρεύματα, κατ' εξοχήν του 19ου αι., στον ευρωπαϊκό και στον ελληνικό χώρο.

Εργασίες: Η «φιλολογική έρις» Εμμ. Ροϊδη-Άγγελου Βλάχου. (Ο διάλογος των κειμένων), διδακτορική διατριβή. Δημοσιεύματα σχετικά με τους Γ. Δροσίνη, Ν. Καζαντζάκη, Γρ. Ξενόπουλο, Α. Παπαδιαμάντη, Α. Προβελέγγιο, Α. Σαμαράκη, Ψυχάρη και τους Σιφνίους Α. Κοσμή και Γ. Αλιμπέρτη.

Συνεργάστηκε σε δύο τόμους της ανθολογίας Σοκόλη: Η παλαιότερη Πεζογραφία μας. Από τις αρχές της ως τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, τ. Ζ΄ και Η΄ (Δροσίνης και Χρηστοβασίλης), καθώς και σε δύο τόμους (2ο και 5ο) της θεματικής ανθολόγησης Ελληνικό Διήγημα (Επιλογή-Επιμέλεια: Μ. Γιόση-Άννα Κατσή-Μ. Λαϊνά. Εκδ. του Εικοστού πρώτου, Αθήνα 1994-95).

Έχει μεταφράσει: W. Preisendanz, Ρομαντισμός-Ρεαλισμός-Μοντερνισμός, Εκδόσεις «Καρδαμίτσα», 1990.

purple_line